Drewno lub wykładzina w kuchni – na co zwrócić uwagę
Na podłogach w polskich kuchniach od lat królują płytki ceramiczne. Ale to nie jedyna możliwość. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby na kuchennej podłodze położyć wykładzinę, a nawet drewno. W takim przypadku wybór powinien być jednak starannie przemyślany.
Kuchnia to w domu miejsce szczególne. To w niej domownicy spędzają dużo czasu, a jeśli kuchnia jest połączona z salonem, staje się także tą częścią domu, którą odwiedzają goście. Dlatego kuchnia powinna być miejscem zarówno praktycznym, jak i reprezentacyjnym. Takie cechy powinna mieć również kuchenna podłoga. Musi być ona odporna na uszkodzenia i zaplamienia, a przy tym dobrze wyglądać.
Drewno – zawsze na czasie
Jeśli zależy nam na ponadczasowym wyglądzie, z pewnością weźmiemy pod uwagę drewno. Bez względu na zmieniające się mody, drewniana podłoga zawsze nadaje wnętrzu elegancki, a przy odpowiedniej aranżacji, nawet ekskluzywny wygląd. Poza tym drewniana podłoga jest ciepła w dotyku i dobrze amortyzuje upadki.
Jednak wybór drewna do kuchni budzi pewne obawy – częściowo uzasadnione. Co do zasady, drewno źle reaguje na kontakt z wilgocią, nie jest też szczególnie odporne na zaplamienia. Istnieje jednak kilka sposobów, które pozwolą zminimalizować ten problem.
Zasady montażu drewnianej podłogi w kuchni:
- Wybierajmy najtwardsze gatunki. Z krajowych najlepiej brać pod uwagę buk, czereśnię, dąb, klon, jawor, a z egzotycznych dobrze sprawdzi się m.in. doussie, jatoba, merbau, wiśnia brazylijska.
- Najlepiej zdecydować się na duże deski, z jak najmniejszą ilością sęków lub przebarwień. Taką podłogę łatwiej będzie utrzymać w czystości i będzie ona bardziej odporna na uszkodzenia.
- Do kuchni szczególnie warto polecić jasne kolory drewna – na takiej posadce mniej widoczne będą ślady kurzu i zabrudzeń, których w kuchni z pewnością nie unikniemy.
- Alternatywą dla litego drewna mogą być panele drewniane, które mają inną konstrukcję, dzięki czemu nie są tak bardzo narażone na zmiany objętości pod wpływem różnic temperatury i wilgotności. Wybór paneli oznacza m.in. mniejsze ryzyko pojawienia się wybrzuszeń.
- Podczas montażu wskazane jest zastosowanie specjalnego środka do uszczelniania krawędzi.
- Podłogę drewnianą w kuchni najlepiej zabezpieczyć lakierem – dla lepszej ochrony można położyć nawet kilka warstw.
- Jeśli wybierzemy podłogę z litego drewna, trzeba starannie sprawdzić czy materiał został odpowiednio wysezonowany – mówi Andrzej Sienkiewicz, dyrektor sieci sklepów NOVA Technologie Obiektowe. – Ważne jest także, aby podłoże, do którego drewno zostanie przyklejone, było odpowiednio wytrzymałe i suche. Staranne przygotowanie podłoża najważniejsze będzie w sytuacji, gdy chcemy zamontować deski wielkowymiarowe – podkreśla.
Nowoczesne wykładziny
Inną ciekawą alternatywą dla posadzki ceramicznej w kuchni może być wykładzina – szczególnie winylowa. Wykładziny, płytki bądź panele winylowe – inaczej: Luxury Vinyl Tiles – stanowią nowocześniejszą wersję wykładzin PCW. Jest to materiał sztuczny, ale opracowany w taki sposób, aby wyeliminować wady innych powierzchni podłogowych. Dzięki wykorzystaniu nowoczesnej technologii, producentom udało się stworzyć materiał łatwy do utrzymania w czystości i antyalergiczny.
Dodatkową jego zaletą jest nieograniczona ilość wariantów kolorystycznych, w jakich może występować. I tak, możemy zdecydować się na płytki w jednolitym kolorze, wielokolorowe, pokryte trójwymiarowymi wzorami, a nawet strukturalne. Bardzo często taką wykładzinę można nawet pomylić z drewnem lub kamieniem. Dopiero jej dotknięcie uświadomi nam, że mamy do czynienia z materiałem znacznie cieplejszym.
Wykładziny LVT składają się zazwyczaj z pięciu warstw, ale wzór tłoczony jest dopiero na trzeciej. Dzięki temu jest on podwójnie chroniony przed zniszczeniem, zabrudzeniem lub szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Pod warstwą tzw. filmu (wzoru), znajdują się jeszcze dwie warstwy – zasadnicza warstwa nośna oraz warstwa wzmacniająca.
Jakie cechy wykładzin winylowych przemawiają za stosowaniem ich w kuchni?
- Wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne – nawet, jeśli na podłogę upadnie ciężki przedmiot, zazwyczaj jej nie zarysuje, ani nie wyszczerbi.
- W sytuacji uszkodzenia, panele winylowe można poddawać renowacji.
- Wykładziny winylowe są odporne na zaplamienia i łatwe w czyszczeniu.
- Właściwości antystatyczne – panele winylowe nie przyciągają kurzu i są stosunkowo odporne na ładunki elektryczne.
- Wysoka odporność na grzyby, bakterie i inne alergeny.
- Bardzo często podłogi winylowe mają powierzchnię „antypoślizgową” – to szczególnie istotne, gdy w domu są małe dzieci.
– Podłogi winylowe występują także w wersjach całkowicie wodoodpornych i właśnie takich należy szukać, jeśli chcemy je zainstalować w kuchni – mówi Andrzej Sienkiewicz. – Bardzo ważną zaletą paneli LVT jest to, że można je montować również na ogrzewaniu podłogowym – dodaje dyrektor sieci NOVA.
Dbać trzeba o każdą podłogę
Jeśli nie chcemy mieć w kuchni płytek ceramicznych, zarówno posadzka drewniana, jak i wykładzina winylowa może stanowić interesującą alternatywę. Drewno jest materiałem naturalnym i przez to uchodzi za najbardziej szlachetny rodzaj wykończenia. Jeśli jednak bardziej niż na prestiżu, zależy nam na praktycznych właściwościach, podłoga LVT nie będzie miała sobie równych.
W każdym jednak wypadku musimy pamiętać, że żywotność podłogi zależeć będzie w dużym stopniu od naszych zabiegów pielęgnacyjnych. Bez względu na to, jaką podłogę wybierzemy do naszej kuchni, każde zabrudzenie powinno być jak najszybciej usuwane, wodę i inne płyny trzeba od razu wycierać, a podczas mycia podłogi należy stosować wyłącznie środki przeznaczone do konkretnego rodzaju powierzchni. Postępując w ten sposób, sprawimy, że podłoga będzie nam służyła w doskonałym stanie przez wiele lat.
źródło: Nova Technologie Obiektowe
Polityka cookies