Kuchnia 2021 i jej nowe wymiary
Kuchnia to teraz nasza restauracja, spiżarnia i miejsce, w którym spędzamy dużo więcej czasu, niż dotychczas. W przypadku kuchni zmiana ta nie powoduje większych rewolucji w trendach projektowych, jednak poszerza jej funkcjonalność.
Kuchnia komfortowa
Trendem w 2021 roku pozostaje kuchnia otwarta. Tam, gdzie przestrzeń na to pozwala króluje w niej wyspa z barkiem lub zintegrowanym stołem, przy którym robimy przerwę w pracy i prostujemy myśli przy przekąskach i kawie. Ale kuchnia to także jedno z najintensywniej wykorzystywanych pomieszczeń. Dlatego obecnie musi być jeszcze bardziej komfortowa, pozwalająca na szybkie przygotowywanie wszystkich codziennych posiłków. W tym dużą rolę odgrywają wielofunkcyjne sprzęty. Ale nie tylko. Potrzebujemy też więcej miejsca do przechowywania, czyli dużych szafek cargo, które zapewniają nam jednym ruchem dostęp do domowych zapasów. Potrzebujemy też jeszcze większego uporządkowania, dlatego kuchnie wyposażamy w różnego rodzaju organizery pozwalające segregować sztućce, przyprawy i inne dodatki do przygotowywania posiłków.
Wszystko blisko i na wyciągnięcie ręki, a zarazem ułatwiające utrzymanie ładu, bo tak wiele się tutaj dzieje.
Kuchnia reprezentacyjna
Estetyka kuchni konsekwentnie odchodzi od bieli, beży i błysku. Nie widać tendencji do zamieniania jej w sterylne laboratorium. Moda na ciemniejszą i nasyconą kolorystykę nadal dobrze się rozwija. Podobnie matowe wykończenia frontów i blatów zdominowały trendy. Dotyczy to również kuchni, które intensywnie pracują i bardziej się brudzą. Do nich przeznaczone są matowe laminaty, na których nie pozostają odciski palców. Kuchnia A.D. 2021 jest wysmakowana estetycznie, przyjazna i funkcjonalna. Prosi się o ozdobną ramę, dekoracje i świeże kwiaty. Bo w gruncie rzeczy to tu teraz toczy się życie. I jest wielowymiarowe.
- Dziś posiłek w domu zastępuje wypad do restauracji, a sama kuchnia jest przestrzenią wyjścia z domowego home office. Tu chcemy się zrelaksować, odetchnąć od komputera przy kubku parującej herbaty. Zjeść przekąskę, a czasem zorganizować coś więcej niż zwykłą kolację nadając jej bardziej uroczystego charakteru – podsumowuje Justyna Zajc, współwłaścicielka firmy ZAJC.
źródło: ZAJC
Polityka cookies