Blaty kompaktowe w praktyce – jak je prawidłowo i wygodnie obrabiać

Blaty Duropal Compact firmy Pfleiderer wyróżniają się dużą odpornością na uszkodzenia, są łatwe w pielęgnacji, a ich dużym atutem jest wyjątkowo ciekawe wzornictwo – mają grubość zaledwie 12 mm. Jednocześnie są one produktem specyficznym, który wymaga zarówno odpowiednich parametrów narzędzi, jak i samej obróbki. Cenną wiedzę i umiejętności w tym zakresie można nabyć podczas szkoleń organizowanych przez Pfleiderer. Pozwalają one przekonać się do innowacyjnego produktu, jakim są blaty kompaktowe, a później wykorzystać w konkretnych projektach ich szczególne atuty.

Ultracienkie blaty Duropal Compact charakteryzują się dużą twardością, odpornością na uderzenia, zarysowania, inne uszkodzenia mechaniczne i oddziaływanie wilgoci (w całym przekroju). Ponadto są oferowane w szerokiej gamie najmodniejszych aktualnie dekorów i struktur oraz z 3 rodzajami rdzeni: czarnym, szarym i białym. Rdzeń barwiony w masie daje wyjątkowy efekt wizualny i nie wymaga dodatkowego obrzeżowania. Dzięki temu blaty kompaktowe prezentują się lekko i elegancko w nowoczesnych wnętrzach, w pełni wpisując się w bieżące trendy wnętrzarskie.

Szerokie możliwości projektowe

Blaty Duropal Compact pozwalają na stosowanie niestandardowych rozwiązań projektowych. Umożliwiają np. montaż zlewozmywaka zarówno wpuszczanego, jak i podwieszanego. W blacie kompaktowym można wyfrezować ociekacze, podczas gdy takiej opcji nie dają tradycyjne blaty robocze – skutkowałoby to uszkodzeniem warstwy laminatu, a w efekcie przedostaniem się różnych niepożądanych substancji do rdzenia. Świetnym pomysłem jest również użycie Duropal Compact zarówno na blacie, jak i w roli ścianki przyblatowej – tym bardziej że nie szkodzi im oddziaływanie gorącego powietrza o temperaturze do 160 st. C. Aby jednak skorzystać z tych możliwości, trzeba dobrze poznać materiał oraz zadbać o odpowiednią obróbkę. – Stolarz musi trochę inaczej podejść do blatów kompaktowych niż do blatów laminowanych – mówi Janusz Laskowski, Doradca Techniczny współpracujący z firmą Pfleiderer i prowadzący szkolenia dla stolarzy.

Innowacyjny materiał – nowe podejście do obróbki

Ze względu na budowę i parametry techniczne blaty kompaktowe znacznie różnią się od tradycyjnych blatów laminowanych. Różnice dotyczą też samej obróbki. Wymaga ona odpowiedniego przygotowania, a także specyficznych parametrów pracy. – Pytania Klientów dotyczą przede wszystkim jakości obróbki, czyli jak piłować i frezować blaty, żeby nie było wyszczerbień – mówi Janusz Laskowski. – W porównaniu do niezwykle popularnych blatów wykonanych na bazie płyty wiórowej oklejonej laminatem HPL blaty kompaktowe są twardsze, cięższe, mają większą gęstość. W związku z tym do ich obróbki konieczny jest dobór właściwych narzędzi, po to by uniknąć takich problemów, jak np. tępienie się narzędzi czy przypalenia materiału – dodaje. Stolarze powinni więc mieć do dyspozycji tarcze pilarskie o odpowiednim rodzaju uzębienia, a także frezy trzpieniowe i wiertła dostosowane do właściwości blatów kompaktowych. – Bardzo ważne są także parametry samej pracy, m.in. prędkość posuwu i obrotowa. Chodzi o to, by po obróbce powierzchnia materiału była gładka, a krawędzie odpowiednio ostre – radzi Janusz Laskowski.

Podstawowe informacje prezentowane są również w wideo

Szkolenia organizowane przez Pfleiderer i prowadzone przez Janusza Laskowskiego dostarczają wiedzy zarówno na temat obróbki blatów, jak i narzędzi do niej rekomendowanych. Każde szkolenie składa się z części teoretycznej oraz praktycznej. – Podczas szkoleń pokazuję, jak wygląda obróbka blatów narzędziami właściwymi i nieodpowiednimi. Dzięki temu uczestnicy mogą zobaczyć istotne różnice – mówi Janusz Laskowski.

Pfleiderer serdecznie zaprasza wszystkich zainteresowanych do udziału w szkoleniach.

 

źródło: Pfleiderer


wnetrza   kuchnia